Smakelijk sportief: Mexicaanse bonensoep

Ingrediënten

10 ml olijfolie
1 teentje knoflook, fijngesneden
75 gram rode paprika (= 1⁄2 paprika), in stukjes van 1 centimeter
100 gram tomaat, in stukjes van 1 centimeter
1⁄2 avocado, in stukjes van 1 centimeter
35 gram maïs uit pot of blik
1 pot à 350 gram biologische bruine bonen
Spaanse peper, 1 stukje van 2 centimeter, ragfijn gesneden
1 eetlepel ketjap manis
circa 150 ml water (naar gewenste dikte)

Bereidingswijze

  • Verhit de olijfolie in een wok.
  • Bak de knoflook en paprika gedurende 2 minuten.
  • Voeg de tomaat toe en smoor 2 minuten.
  • Doe de avocado en maïs erbij, laat 1 minuut smoren.
  • Voeg de bruine bonen, inclusief vocht, Spaanse peper en ketjap toe en roer het geheel goed door.
  • Giet water bij naar juiste dikte en breng aan de kook.

Bereidingstijd

20 minuten

Voedingswaarde

Energie: 621 kilocalorieën
Eiwit: 29 gram
Vet: 23 gram
Koolhydraten: 74 gram
Voedingsvezels: 31 gram

Kookweetje

In dit recept wordt bewust gesproken van biologische bruine bonen. Biologische bruine bonen op water zijn met zeezout ingemaakt, zonder verdere kunstmatige toevoegingen. Het vochtgehalte in de pot is hoger dan bij niet-biologische bruine bonen. Vandaar het eventueel water toevoegen van circa 150 milliliter.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5

Foto: Michel Zoeter

Publicatiedatum: 22-06-2015