Natural running: voel de grond onder je voeten

Bij natural running draag je speciaal ontworpen schoenen waarop je meer directe voeling hebt met de grond. Het zijn schoenen die je voeten op een natuurlijke manier laten bewegen. Daarmee is natural running een manier van lopen die soepel, ongeremd en flexibel, oftewel natuurlijk, aanvoelt. Veel hardlopers verruilen hun meest gedragen hardloopschoenen dan ook regelmatig voor hun natural runningschoenen.

De voordelen op een rijtje

  • Doordat de schoen een soepele en natuurlijke manier van rennen bevordert, ontwikkel je bij natural running een efficiëntere manier van lopen.
  • Doordat je neerkomt op je middenvoet, verdeel je je gewicht goed en maak je goed gebruik van de natuurlijke schokdemping van je lichaam.
  • Doordat je met het dragen van natural runningschoenen sterkere voetspieren ontwikkelt, voorkom je blessures.
  • En nog een plus: door de technieken voor het trainen van je voetspieren worden je onderbenen sterker.

Tips voor beginners

Natural running is niet iets dat je van de ene op de andere dag onder de knie hebt. Het is een manier van hardlopen die meer van je vraagt dan het ‘gewone rennen’. Maar als je de volgende tips in je achterhoofd houdt, maak je je natural running vanzelf eigen:

  • Start rustig: je kuitspieren en achillespezen worden tijdens je eerste natural runningtrainingen meer op de proef gesteld dan anders. Begin daarom niet te fanatiek, maar loop eerst drie tot vier kilometer per week op je nieuwe natural runningschoenen.
  • Schaf de goede schoenen aan: er zijn verschillende soorten schoenen voor natural running, allemaal afgestemd op verschillende niveaus. Als je schoenen draagt die passen bij jouw niveau, wordt hardlopen prettiger en veiliger. Laat je dus goed adviseren bij de aanschaf van je schoenen.
  • Combineer: natural running vervangt niet volledig de manier waarop je tot nu toe hardloopt, maar zou een vast deel van je trainingsprogramma moeten worden. Aan te raden is om één of twee keer per week op je natural runningschoenen te lopen. Juist de afwisseling maakt je spieren sterker.
  • Luister goed naar je lichaam: zet jij als hardloper je voeten vlak neer, dan moet je extra voorzichtig zijn. Hardlopen op natural runningschoenen kan je spieren overbelasten. Is dat bij jou ook het geval, pas dan de frequentie van je natural runningtrainingen daarop aan.
  • Versterk de belangrijkste spieren: oefeningen waarmee je de belangrijkste spiergroepen die je gebruikt, extra traint kunnen je prestaties erg ten goede komen. Kijk voor vijf goede oefeningen om je spieren te rekken of versterken op de website van Asics.

Bron: Asics

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 27-05-2015