Nieuwe app met sportaanbod voor sporters met een beperking

Het programma om sporten en bewegen voor mensen met een beperking te bevorderen heet Grenzeloos actief. Het is in opdracht van het ministerie van VWS opgesteld door MEE Nederland, Vereniging Sport en Gemeenten, Sportkracht12, NISB/SOS en NOC*NSF. “Sporten en bewegen is leuk en gezond. Iedereen die dat wil, moet dat kunnen doen”, zegt minister Schippers. “Of het nou basketbal is, wandelen, of zwemmen. Ook als je een beperking hebt. En dan niet op een speciale locatie, maar gewoon in de buurt.”

Minister Schippers roept ook verenigingen en sportclubs op om meer mogelijkheden te creëren voor sporters met een beperking. Eerder liet ze al weten dat gehandicaptensport en ‘gewone’ sport wat haar betreft vaker gecombineerd moeten worden.

Zeker van je zaak

De sport- en beweegdeelname onder de 1,7 miljoen mensen met een beperking blijft achter bij die van valide mensen. Dit geldt vooral voor mensen met een motorische beperking. Maar 14 procent van hen is lid van een sportvereniging. Voor mensen met een verstandelijke beperking geldt dit probleem veel minder: van hen is ongeveer 40 procent aangesloten bij een sportvereniging.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een beperking en organisaties die sport voor deze doelgroep aanbieden elkaar moeilijk kunnen vinden. Ook zijn er praktische belemmeringen om lekker te kunnen sporten, zoals vervoer, de toegankelijkheid van gebouwen en de juiste begeleiding. Ook is materiaal vaak duur: als je aan rolstoelbasketbal doet, heb je al gauw een rolstoel van een paar duizend euro nodig. "Je moet dan wel héél zeker weten dat rolstoelbasketbal jouw sport is”, zeggen spelers van het nationale rolstoelbasketbalteam tegen de NOS.

App

De app moet uitkomst bieden om mensen met een beperking makkelijker te laten ontdekken waar in hun eigen gemeente zij welke sport kunnen beoefenen. Het geld dat minister Schippers beschikbaar stelt gaat verder ook naar vervoer en onderzoek.

Bronnen: NOC*NSF en NOS

Publicatiedatum: 29-04-2015