Smakelijk sportief: vegetarische andijviestamppot

Ingrediënten

250 gram aardappelen, geschild en in stukjes
2 walnoten
1⁄4 zakje tandorikruiden
120 gram quornblokjes
5 gram kokosolie
50 gram rode paprika, in reepjes gesneden
250 gram andijvie, zeer fijn gesneden (of panklaar van de supermarkt)
1 appel, in blokjes gesneden

Bereidingswijze

  • Neem een wat grotere kookpan en zet de stukjes aardappel met koud water op. Kook ze gaar met de deksel op de pan in circa 15 tot 20 minuten.
  • Bak de walnoten in een droge wok en leg ze apart.
  • Meng de tandorikruiden met de quornblokjes.
  • Verhit de kokosolie in de wok en bak de quornblokjes gedurende 2 minuten op matig vuur.
  • Voeg de paprikareepjes toe en schud het geheel nog even om.
  • Giet de aardappelen af als ze gaar zijn.
  • Stamp de aardappelen fijn met een stamppotstamper en meng daarna met een pollepel de andijvie erdoor. Doe dit op matig vuur en pas op voor aanbranden.
  • Schep de appelblokjes erdoorheen.
  • Serveer de andijviestamppot op een bord, schep de quornreepjes erover en als laatste de walnoten.

Bereidingstijd

30 minuten

Voedingswaarde

Energie: 600 kilocalorieën
Eiwit: 29 gram
Vet: 22 gram
Koolhydraten: 73 gram
Voedingsvezels: 25 gram

Kookweetje

Net als andere groene bladgroenten is andijvie onder andere rijk aan calcium. Calcium is een mineraal en heeft een belangrijke functie in de sport om de spieren aan te sturen. Wanneer er te weinig calcium in de spieren aanwezig is, kan er kramp ontstaan.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5
Foto: Michel Zoeter

Publicatiedatum: 23-03-2015