Het Groot-Frieslandpad: ontdek een nieuwe wandelroute

De 129 kilometer lange route van het Groot-Frieslandpad loopt van Bergen aan Zee naar Sneek, door een weids landschap met statige boerderijen, langgerekte dorpen en slingerende dijken. De route gaat dwars door West-Friesland van Medemblik naar Enkhuizen. Daar steek je het IJsselmeer over en struin je verder, van Stavoren via Hindeloopen, Workum en IJlst naar eindpunt Sneek.

Wandelen naar de Duitse grens

Het is voor het eerst in achttien jaar dat er in Nederland een nieuw Lange-Afstand-Wandelpad bij komt. “Het netwerk Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden telt inmiddels al tienduizend kilometer”, vertelt Femke van Hamond, bij Wandelnet verantwoordelijk voor communicatie en pr. “Nederland is dus inmiddels al aardig bedekt met langeafstandswandelpaden. Een oost-west verbinding in het noorden van het land ontbrak nog. In eerste instantie was het plan om alleen in West-Friesland een wandelpad te ontwikkelen. Later hebben we besloten een sprong over het IJsselmeer te maken en het pad zelfs helemaal te verlengen tot aan de Duitse grens.” Het Groot-Frieslandpad is namelijk nog niet helemaal af. De komende jaren zal de route via de plaatsen Beetsterzwaag, Norg, Oude Pekela en Bellingwolde verlengd worden tot aan de oever van de Eems in Duitsland.

undefined

Door de duinen en over de dijken

Vooral het thema, het oude Friese rijk, maakt het Groot-Frieslandpad voor wandelliefhebbers zo leuk, denkt Femke. “Het idee dat West-Friesland en Friesland vroeger één gebied vormden is heel bijzonder. Je gaat dan toch op zoek naar de overeenkomsten en de verschillen tussen de gebieden. En elk langeafstandspad is afwisselend, dat geldt zeker ook voor het Groot-Frieslandpad. Je start in de duinen, maar je wandelt ook langs dijken, over uitgestrekte weilanden en door gezellige Zuiderzeestadjes. En veel langs water uiteraard.”

Wandeltips

Er zijn veel mooie trajecten op het Groot-Frieslandpad. Als Femke er twee mag tippen, noemt ze de wandeling tussen Wevershoof en Enkhuizen en die tussen Dirkshorn en Verlaat. “Op het eerste traject wandel je langs het langgerekte natuurgebied de Weelen, met als toetje Zuiderzeestad Enkhuizen. En op het traject Dirkshorn-Verlaat geniet je in het voorjaar van alle bloembollenvelden in de Schagerwaard en de talrijke boerderijen op dit traject. Maar ook van veel water: de Ringvaart direct na Dirkshorn, het meer van Dirkshorn en het kanaal Alkmaar-Kolhorn.”

Routes downloaden

Op de website van Wandelnet kun je de verschillende etappes van het Groot-Frieslandpad gratis downloaden.

 

Grote afbeelding: Wandelnet, Ad Snelderwaard

Foto markering wandelpad: Henrie van Zoggel

Publicatiedatum: 11-03-2015