Handen uit de mouwen: NLdoet

Vrijwilligers vormen het kloppend hart van onze samenleving. En het belang van de inzet van deze onbetaalde krachten zal de komende jaren alleen maar toenemen. Met de actie NLdoet laat het Oranje Fonds zien hoe belangrijk actieve burgers zijn voor de maatschappij.

NLdoet wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd door het Oranje Fonds, in samenwerking met duizenden andere organisaties. De afgelopen tien jaar zijn er maar liefst 40.000 klussen geklaard en hebben 1,5 miljoen mensen deelgenomen. Stichtingen, verenigingen en zorginstellingen kunnen hun klus aanmelden via NLdoet.nl. Vrijwilligers kunnen vervolgens op zoek gaan een geschikte klus bij hen in de buurt. Op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart vallen vraag en aanbod samen.

Kansen

En het mes snijdt aan twee kanten, zowel voor de klusaanbieders als voor de klussers die zich belangeloos inzetten. De organisaties die om hulp vragen, krijgen niet alleen hun klus gedaan, maar verkeren hiermee ook in een kansrijke positie om nog meer enthousiaste vrijwilligers blijvend aan hun organisatie te binden.

De klussers krijgen op hun beurt de gelegenheid om op een laagdrempelige manier kennis te maken met vrijwilligerswerk en komen in contact met andere mensen. Misschien denk je er tijden over om eens iets te gaan doen voor de sportvereniging van je kinderen. NLdoet biedt jou de mogelijkheid om het gewoon eens een dagje te proberen, zonder verdere verplichtingen. Je zult zien hoe leuk het is om samen met anderen een klus aan te pakken!

Record

Tijdens de afgelopen editie van NLdoet was er voor het eerst in de geschiedenis in iedere Nederlandse gemeente iets te doen. Vrijwilligers staken de handen uit de mouwen bij 8.700 klussen, een record. In totaal waren er 325.000 mensen actief – ook dat aantal was niet eerder zo hoog.

Het is nog even afwachten of deze records komend weekend verbroken gaan worden. Alle inzet is dus hard nodig en zeer welkom! Momenteel worden er zo’n 7.600 klussen aangeboden in heel Nederland. De aangeboden klussen variëren van het schilderen van een buurthuis tot het begeleiden van een stadswandeling, en van het opknappen van een speeltuin tot een spelletjesmiddag met de bewoners van een verzorgingstehuis. Er zit altijd wel iets tussen waar jij je nuttig kunt maken.

Zoek een klus

Wil je een dag(deel) de handen uit de mouwen steken voor een stichting, vereniging, of zorginstelling? Doe dan op 20 en 21 maart 2015 mee met de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Zoek naar een leuke klus bij jou in de buurt en meld je aan!

Meedoen als groep kan natuurlijk ook. Vele handen maken immers licht werk. Verzamel je familie, collega’s, leden van uw (sport)club of klasgenoten en zoek een leuke klus uit. Een mooie manier om samen wat goeds te doen.

Bron: NLdoet
Foto: Oranje Fonds/Jeannette Schols

Publicatiedatum: 17-03-2015