Sporters skippen sporten in december

undefined

Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling bij NOC*NSF, is niet verbaasd over de daling in de laatste maand van het jaar. “Door het jaar heen zien we twee grote dalingen in de sportdeelname, in augustus en in december. Dus tijdens de zomer- en kerstvakantie. Veel Nederlanders gaan dan minder sporten en maken meer tijd vrij voor het gezin, familie en rust. Veel sportclubs en sportaanbieders zijn ook niet actief en de competities liggen dan stil. Overigens hebben in december 2014 zo’n 450.000 mensen meer gesport dan in december 2013 en dat is in lijn met de trend dat in heel 2014 de sportdeelname hoger was ten opzichte van het jaar daarvoor.”

Goed voornemen: meer sporten

Dat we zeker niet van plan zijn om de lijn van december door te trekken blijkt wel uit het feit dat 5 miljoen Nederlanders in 2015 meer willen gaan sporten. Dat blijkt uit onderzoek dat GfK in december uitvoerde onder bijna 3.000 mensen, in opdracht van NOC*NSF en Achmea.

Vooral personen tot 44 jaar, hoger opgeleiden en mensen die energiek en avontuurlijk in het leven staan willen in 2015 vaker sporten. Ook een kwart van de mensen die niet of weinig sporten is dat van plan. Een betere conditie, gewicht kwijtraken, ontspanning en verbetering van de gezondheid zijn de belangrijkste redenen om meer te gaan sporten. Fitness, hardlopen en wandelen zijn daarbij het populairst.

undefined

Ook jongeren sportten minder in december

Hoewel jongeren gemiddeld meer sporten dan ‘de gemiddelde Nederlander’, zien we ook voor deze groep een daling van de sportdeelname in december. De Achmea Sport Index tot 18 jaar, onderdeel van de NOC*NSF Sportdeelname Index, stond in november nog op 196 punten, maar daalde in december 2014 naar 102 punten.

We willen hen beter snappen

Marco Simmers van Achmea: “We zien dat het sporten onder jongeren gemiddeld hoger ligt, maar dezelfde pieken en dalen vertoont. November is een topmaand voor beweging, doordat verenigingen volledig draaien en vakanties ontbreken. Maar we willen bij deze doelgroep nog beter snappen hoe we hen aan het bewegen kunnen krijgen en houden. Wat we daarvan leren, willen we dan gebruiken om hetzelfde te realiseren bij hun ouders. Om het belang van bewegen te kunnen blijven onderstrepen. Vooral Zilveren Kruis zal zich hier de komende jaren mee gaan bezighouden.”

 

Meer weten?

Voor de gehele NOC*NSF Sportdeelname Index en de Achmea Sport Index tot 18 jaar kun je hier terecht. De rapportage over goede voornemens vind je hier.

 

Bron: NOC*NSF

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 11-02-2015