Onmisbaar in sneeuw: een goede skibril
Het is weer tijd voor de wintersportvakantie. Ga jij ook skiën, snowboarden, wandelen of iets anders sportiefs doen in de sneeuw? Bescherm je ogen dan extra goed tegen de schadelijke invloeden van zonlicht. Op 1.800 meter hoogte is de UV-straling gemakkelijk vier keer zo sterk als op zeeniveau. De Nederlandse Ski Vereniging zette alles wat je moet weten over goede oogbescherming op een rijtje. Wij delen alle feiten en tips met je.
Sneeuw weerkaatst zonlicht. Daardoor komt dat licht als het ware twee keer voorbij als je aan het wintersporten bent. UVA- en UVB-straling kunnen sneeuwblindheid veroorzaken: een oppervlakkige beschadiging van het hoornvlies, die in zeldzame gevallen leidt tot een ontsteking van dat hoornvlies. De klachten beginnen acht tot twaalf uren na de kritieke blootstelling, dus je merkt dit meestal pas ’s avonds of ’s nachts.
De oogklachten gaan vaak na een paar dagen vanzelf of met wat hulp van druppels of een oogzalf weer weg, maar zonde van je wintersportvakantie is het wel, want in die dagen heeft je oog meestal weinig zin in licht.
Skibril of zonnebril
Een skibril of een zonnebril biedt bescherming tegen al dat schadelijke licht. Veel zonnebrillen filteren tegenwoordig 100 procent van alle UVA- en UVB-stralen uit het zonlicht. Een skibril biedt nog meer bescherming dan een gewone zonnebril, omdat er geen zogenaamde loze ruimte is waarlangs ongefilterd licht bij je ogen kan komen.
Vooral bij slecht weer zijn skibrillen een stuk veiliger en comfortabeler dan een normale zonnebril. Ook beschermen skibrillen je ogen goed tegen kou, wind en valpartijen. Kies je toch voor een zonnebril, let er dan op dat de bril het oog zo goed mogelijk omsluit. Moderne sportzonnebrillen doen dat beter dan de klassieke modellen.
Bescherming
Skibrillen en zonnebrillen kennen vier categorieën van bescherming, waarvoor een CE-norm geldt. Voor de besneeuwde bergen heb je een bril nodig met factor 3 of 4. Meestal heeft deze bril donkere lenzen, maar ook heel lichte lenzen kunnen door met spiegeling te werken toch een hoge bescherming bieden.
Het kopen van een skibril
Waar moet je op letten als je een skibril gaat kopen?
- Ga naar een gespecialiseerde sportwinkel waar je goed advies krijgt en veel keus hebt.
- Probeer verschillende skibrillen uit en loop ermee van binnen naar buiten. Zie je overal evenveel? Past de lens zich aan? Is alles niet te licht of te donker? Let ook op of de bril goed aansluit op je gezicht.
- Koop een skibril die je beschermt tegen UVA-, UVB- en UVC-stralen. Bijna alle skibrillen voldoen hier tegenwoordig aan.
- Controleer of de lens verwisselbaar is. Een verwisselbare lens is een aanrader, zodat je onder alle weersomstandigheden de juiste lens kunt gebruiken.
- Check of je met je bril 180 graden kunt kijken. Zo zie je ook wat er naast je gebeurt.
- Kies een model met een dubbele lens, anti-fog coating en voldoende ventilatie, zodat je skibril niet beslaat. Heb je snel tranende ogen of gaan je (oog)lenzen gemakkelijk uit? Pas dan op met ventilatieopeningen die niet verstelbaar zijn.
- Draag je een helm tijdens de wintersport? Neem deze dan mee naar de winkel als je een skibril koopt. Zo weet je zeker dat je bril past in combinatie met je helm.
- Koop er ook een lensdoekje en hoes bij. Zo voorkom je krassen op de lens van je skibril.
Weetjes over lenzen
Skibrillen zijn er in vele soorten en maten en lenzen zijn er in vele kleuren. Vuistregel is: hoe donkerder de lens, hoe beter beschermd tegen de zon; hoe lichter de lens, hoe beter je zicht tijdens slecht weer. Een paar handige weetjes:
- Als het mistig is en je geen contrasten meer kan zien, is een gele of doorzichtige lens de beste keus.
- Kies voor een gele of oranje lens als het sneeuwt of als het zwaar bewolkt is. Je ziet contrasten dan beter.
- Een oranje of roze lens met spiegelcoating is ideaal als het half bewolkt is of als er sprake is van sluierbewolking.
- Als de zon schijnt is een lens in grijs, bruin, zwart of donkerblauw een aanrader.
Bron: www.wintersport.nl
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 24-02-2015