De bergen in, net even anders

De wekker gaat vroeg. Met een hoofdlampje voor het bijlichten pak je je tas in. Energierepen: check! Thermosfles: check! Extra kleding: check! Nog even goed de lawinecondities bestuderen en je bent klaar om met je ski’s de eerste sporen in de sneeuw te trekken. 

Toerskiën

Als je op avontuur gaat in het besneeuwde berglandschap, laat je de skilift links liggen. Want bij toerskiën stap je niet in een stoeltjeslift die je naar de top van de berg brengt, maar ‘wandel’ je op eigen kracht naar boven: op ski’s of op een splitboard met stijgvellen en speciale bindingen. Ver weg van de drukbevolkte pistes klim je naar witte toppen en suis je door de verse poedersneeuw het dal in.

Stijgvellen

Stijgvellen - Foto: ByRyanPhotography

Materiaal

Om tijdens het omhooglopen grip onder je ski’s te houden, bind je er stijgvellen onder. Die zorgen ervoor dat de ski pakt op de sneeuw en je dus wel vooruit kan glijden, maar niet achteruit. Voor toerskiën gebruik je speciale bindingen die je kunt losklikken als je naar boven loopt en die je vastzet bij de afdaling.

Toerskiën is zowel bergwandelen als alpinisme in de winter. Je bepaalt zelf waar je naartoe gaat. Je route leidt langs rotsen, kloven, lawines en gletsjerspleten. Er zijn geen vangnetten bij scherpe bochten, geen vlaggetjes die de piste aangeven en geen geprepareerde hellingen. Een goede voorbereiding of cursus is daarom verstandig.

Lawinepiepertest

Lawinepiepertest - Foto: Rogier van Rijn

Sneeuwschoenwandelen

Net als bij toerskiën zoek je ook bij sneeuwschoenwandelen de ongebaande paden op in de verse sneeuw. Je gaat op pad langs bevroren meren en besneeuwde bomen, alleen of met een gids. Ondertussen adem je de frisse winterlucht in en hoor je niets anders dan jouw voetstappen in de knisperende sneeuw.

Sneeuwschoenen

Sneeuwschoenen - Foto: MySwiss

Warme handschoenen

Sneeuwschoenwandelen is bergwandelen, maar dan in de winter. Het is de ideale wintersport voor als je niet alleen maar van de pistes af wilt snellen. Je leert het snel en hebt er niet veel materiaal voor nodig. Met een paar warme handschoenen en wandelstokken kom je al een heel eind. Dankzij je speciale sneeuwschoenen zak je niet weg in de sneeuw en glijd je niet achteruit op een helling. Het lopen op sneeuwschoenen kost wel meer kracht en energie dan wandelen in de zomer, dus je verbrandt veel extra calorieën. Het is daarom een goed idee om wat energierepen en een thermosfles mee te nemen.

Workshop of op reis

Bij de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) zijn toerskiën en sneeuwschoenwandelen onderdeel van het Bergsportreizen-programma.

De NKBV organiseert workshops en cursussen in eigen land, bijvoorbeeld in SnowWorld Zoetermeer, en in de Alpen. Kijk op www.bergsportreizen.nl voor alle workshops, cursussen en reizen van de NKBV.

 

Bron: NKBV

Publicatiedatum: 04-02-2015