Nieuw project: Running High Tech

Het doel van deze mobiele applicatie is om hardlopers beter en veiliger te laten rennen, maar ook om er meer plezier uit te kunnen halen. Door je te verbinden met de cloud kun je niet alleen je eigen gegevens zien, maar zijn je gegevens ook met die van anderen te vergelijken. De app slaat tijdens elke training alle data op. Deze gegevens worden vervolgens verwerkt en teruggekoppeld. Zo ontvangen de hardlopers onder andere elke week een gepersonaliseerd trainingsschema.

Interesse

De app zou een uitkomst kunnen gaan bieden voor ondernemers. Door de grote hoeveelheid sociale en demografische gegevens waar ze op die manier bij kunnen, kunnen ze hun diensten en/of assortiment op de wensen van hun klant afstemmen. Ook wordt de sportparticipatie in Eindhoven door dit project bevorderd.

De Engelse stad Belfast heeft laten weten geïnteresseerd te zijn in Running High Tech en gaat over een tijdje ook van start met het project.

Onderzoek

Voordat het prototype van de mobiele applicatie werd gelanceerd, werden hardlopers in Eindhoven en omgeving geselecteerd op basis van hardloopgerelateerde kenmerken. TU Eindhoven en Fontys Sporthogeschool hebben al eerder een onderzoek gedaan tijdens de Halve Marathon. Ze namen enquêtes af bij de deelnemers en maakten beelden door het plaatsen van camera’s langs het parcours.

Op basis van dit onderzoek zijn hardloopprofielen en onderzoeksgroepen samengesteld. Voor elk hardloopprofiel staan op de app aparte trainingen die overeenkomen met de profielen van de verschillende onderzoeksgroepen. “Hiermee werd de eerste stap gezet”, aldus Lenneke de Voogd, manager InnoSportLab Sport & Beweeg! Bij de marathon van volgend jaar zal opnieuw onderzoek gedaan worden. “De allereerste versie van de app zal op 26 maart 2015 gepresenteerd worden. Dan zullen ook alle resultaten te zien zijn.” InnoSportLab is nu nog vooral bezig met de ontwikkeling. “Of de app geld gaat kosten en wanneer deze voor het eerst te downloaden is, is nog niet duidelijk.” 

Bron: InnoSportLab Sport & Beweeg!
Foto: Shutterstock.com

Publicatiedatum: 14-01-2015