Kom in beweging tegen kanker

De cijfers liegen er niet om: elk jaar worden in ons land 100.000 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld bij volwassenen van boven de twintig. Maar liefst 44.000 mensen overlijden jaarlijks aan de ziekte. En één op de drie mensen in Nederland krijgt ooit kanker.

Uit recent onderzoek van TNO, uitgevoerd in opdracht van KWF Kankerbestrijding, blijkt dat bijna een derde van de gevallen voortkomt uit een ongezonde leefstijl: roken, een verkeerd voedingspatroon, te weinig beweging, overgewicht en overmatig alcoholgebruik.

Tegenkracht

Dat je met voldoende beweging minder kans hebt om sommige vormen van kanker te krijgen, is nieuws. Maar we weten allang dat bewegen tijdens de behandeling van kanker goed is voor het herstel. Sport verbetert niet alleen je lichamelijke conditie, het geeft ook afleiding en helpt je om sterk in je schoenen te staan.

Stichting Tegenkracht maakt zich sterk voor het herstel en de re-integratie van kankerpatiënten. Matijs Jansen, een van de coördinatoren van de goededoelenorganisatie: “Veel kankerpatiënten krijgen te maken met conditieverlies, vermoeidheid, angst, pijn en onzekerheid. Sporten kan helpen om deze punten aan te pakken. Het is onze ambitie om te bewerkstelligen dat in 2020 alle kankerpatiënten de mogelijkheden hebben om sportief te revalideren. Is het niet linksom, dan is het wel rechtsom.”

Sportbegeleiding op maat

Samen met Thomas Zijlma vormt hij het eerste aanspreekpunt. Zij onderhouden het contact met de patiënt, zorgen voor het regelwerk bij de sportarts en organiseren de contacten met sportlocaties. Zij ondersteunen patiënten bij het regelen van de financiën en motiveren hen om actief te zijn én te blijven.

Zijlma: “Sporten en behandelen van kanker gaan heel goed samen. Wij ruimen praktische bezwaren uit de weg en kijken naar oplossingen. Inmiddels hebben we een landelijk dekkend netwerk opgezet van sportartsen, medisch specialisten, bedrijfsartsen, sportverpleegkundigen en sportbegeleiders. Wij kunnen altijd een passend begeleidingsprogramma bieden. Zo hebben wij inmiddels meer dan duizend mensen kunnen helpen.”
Jansen: “Voor kanker kies je niet. Maar je kunt er wel voor kiezen een actieve houding aan te nemen. De overtuiging dat sport en revalidatie mensen met kanker beter door de tijd van behandelingen helpen, is onze drijfveer om het voor hen te regelen.”

De sportbegeleiding op maat van Tegenkracht werkt waar mogelijk volgens de richtlijn ‘oncologische revalidatie’. Uit ervaring met meer dan duizend Tegenkracht-deelnemers blijkt dat je sneller herstelt als je sportief actief bent. Ook de re-integratie gaat beter. Je voelt je sterker.

Zes stappen

Startpunt voor Tegenkracht is de sportwens van de mensen die zich tot hen wenden. Het sportadvies hangt helemaal af van wat de patiënt wil en kan.

In zes stappen begeleidt Tegenkracht patiënten naar een professioneel sport- en herstelplan. Na een intakegesprek volgt een uitgebreide sportmedische keuring bij een aangesloten sportarts. Het sportmedisch advies, de persoonlijke wensen en doelstellingen van de patiënt bepalen het verdere begeleidingstraject. Tegenkracht brengt de sportwens vervolgens onder bij een sportlocatie die voor hen goed te bereiken is en koppelt de patiënt aan een professionele begeleider: aan de slag! Na zes maanden wordt het sportplan afgerond met een evaluatie en een inspanningstest.

Wat kost het?

In de meeste gevallen vergoedt de zorgverzekeraar een groot gedeelte van de kosten. Voor speciale kosten in de begeleiding kun je gebruikmaken van financiële hulp van Tegenkracht.

Jansen: “Er geldt alleen een eigen bijdrage van maximaal 12,50 euro per week. Overige kosten worden gedragen door Tegenkracht. Als goededoelenorganisatie organiseert Tegenkracht allerlei acties en evenementen, waarmee jaarlijks een fors bedrag beschikbaar komt om mensen te helpen. Vergoedt de verzekeraar de kosten niet of niet volledig, dan springt Tegenkracht in. Geld vormt dus geen drempel om te sporten.”

Terug naar de werkvloer

Een groot deel van de mensen die de diagnose kanker krijgen, behoort tot de beroepsbevolking. Zijlma: “Jaarlijks krijgen in Nederland 40.000 werknemers de diagnose kanker. De motivatie om terug te keren in de werkomgeving is groot, maar vermoeidheidsklachten vormen een obstakel van formaat bij de werkhervatting. Sporten kan hierin een grote rol spelen.”

Om die reden richt Tegenkracht zich nadrukkelijk ook op werkgevend Nederland. Uit onderzoek blijkt namelijk dat actief sportende kankerpatiënten zes tot acht weken eerder dan het landelijk gemiddelde op het werk terugkeren.
Jansen: “Een zieke werknemer kost een bedrijf veel geld. Een werknemer met kanker is in de praktijk vaak langdurig afwezig. Vervanging en verlies van productiviteit zijn zware kostenposten. Het sporten, de betere conditie en betrokkenheid van de werkgever zijn belangrijk voor de werknemer. Dit zorgt ervoor dat werknemers eerder weer aan de slag kunnen.”

Toonaangevende organisaties als Pon, PepsiCo, Rabobank, Countus en Delta Lloyd onderkennen het belang van sporten voor kankerpatiënten en sloten onlangs een collectief contract met Tegenkracht. Rik-Jan Modderkolk, International Health Manager bij Pon: “Wij geloven primair in aandacht voor onze zieke werknemer en afstemming maken op het werk. Dat dit ook invloed heeft op een sneller herstel en het vergemakkelijken van re-integratie, is mooi meegenomen.” Hij is enthousiast over het Sportplan op maat van Stichting Tegenkracht: “De kans dat één van onze medewerkers kanker krijgt, is helaas aanzienlijk. Aandacht vanuit de werkgever voor een zieke werknemer bevordert een snelle terugkeer naar werk en vooral ook betrokkenheid van de collega’s. Het Sportplan op maat zorgt ervoor dat de werknemer zich fysiek en mentaal sterker voelt, wat niet alleen zijn kwaliteit van leven positief beïnvloedt, maar ook maakt dat de bereidheid en mogelijkheden om te re-integreren toenemen.”

Helpen

Ben of ken je iemand die strijd levert met kanker? En wil je helpen? Word dan donateur van Stichting Tegenkracht. Of organiseer een evenement waarvan de opbrengst ten goede komt aan mensen die van kanker moeten herstellen.

Bron: Stichting Tegenkracht
Foto: Stichting Tegenkracht/Buurmanfotografie.nl

Publicatiedatum: 27-01-2015