Beat Blue Monday, Start to Run!

Een dagje zwelgen in een halve winterdepressie is helemaal niet zo erg. Maar daarna moet het klaar zijn met de ellende. Wat nam je je ook alweer voor, toen je eind december vrolijk een glas wijn inschonk bij de kerstboom? Meer bewegen, een strakker lijf, meer buiten zijn? En ben jij in januari ook vooral binnen, verstopt onder een dekentje op de bank? Bij 84 procent van de mensen met goede voornemens zijn deze al na drie weken in de soep gelopen. Geen lekker gevoel. Maar Blue Monday is te verslaan! Jij bent veel sterker dan die januari-dip!

Doelen

Kijk allereerst nog eens goed naar je voornemens voor 2015. Wat dacht je precies? Dat je in de zomer tien kilo lichter wilde zijn? Dat je ging stoppen met roken? Of dat je gelukkig wilde worden?

Misschien moet je je goede voornemens herzien, andere doelen stellen. Doelen die je kunt verwezenlijken. Het mooiste doel dat je kunt stellen, is het maken van een begin. Want dat lukt altijd. Dus niet: ‘Dit jaar moet ik tien kilometer kunnen lopen.’ Maar: ‘Dit jaar begin ik met hardlopen.’ Want wat als je op 15 januari je enkel verstuikt? Zijn dan je voornemens mislukt? Je begint aan iets en ziet wel waar het schip strandt.

Hardlopen

Als je graag meer wilt bewegen in 2015, is hardlopen een fijne sport om mee te beginnen. Het is een eenvoudige, laagdrempelige vorm van bewegen; gezond voor lichaam en geest. Je bent buiten, vaak op mooie plekken. Je komt thuis met rode wangen: van inspanning, maar vaak ook van plezier.

Toch kan het lastig zijn om daadwerkelijk de deur achter je dicht te trekken en te gaan sporten. Oude gewoonten staan nieuwe in de weg en verleidingen liggen op de loer. Renate Wennemars, Running Coach van de Atletiekunie, heeft met de hardloopbeginnerscursus Start to Run dé oplossing voor je gevonden. Goede voornemens zijn nu eenmaal moeilijk om waar te maken, zo weet ook Renate. “Als je een afspraak hebt met een loopmaatje of een hele groep loopmaatjes, is het veel vanzelfsprekender om te gaan.”

Met Start to Run werk je op een verantwoorde manier aan een fitter lichaam. Onder begeleiding van enthousiaste hardloopspecialisten zet je samen met anderen je eerste stappen op weg naar meer energie.

Samen

De Start to Run-groep treft elkaar één keer per week. Het is de bedoeling om ook zelf een keer te gaan trainen (ondersteund door een app). Over die training die je in je eentje hebt gedaan, kun je dus later je verhaal kwijt bij de rest van de groep of bij de trainer, als je dat graag wilt delen. “Bovendien,” weet Renate, “is samen ergens naar toe werken veel leuker! Zet je over je drempelvrees heen; maak een begin. Ga gewoon eens een stukje hardlopen en zie dat heel veel andere mensen dat ook doen. Wees ook niet bang om om hulp te vragen als iets niet goed lukt. En heb je er moeite mee dat andere mensen jou zien hardlopen, misschien hijgend met een hoofd als een tomaat, denk dan maar: Ik loop! Ik doe het!

Zelf loopt Renate drie keer per week. “Niet te wild, af en toe doe ik mee aan een evenement zoals de Zevenheuvelenloop. Als ik niet met mijn loopmaatje zou afspreken, zou ik ongetwijfeld veel trainingen hebben overgeslagen. Bij heel slecht weer denk ik wel eens: Ik ga niet. Maar als ik dan een appje krijg van haar met ‘Ga je zo mee?’, sta ik meteen klaar en ben ik achteraf blij dat we zijn gaan lopen. Samen is gewoon beter dan alleen.”

Voorbereiden

Op 7 maart start er weer een cursus, op maar liefst 135 locaties verspreid over het land. Renate: “Met Start to Run hoef je niet vandaag nog te beginnen; je kunt je daar tot 7 maart mentaal op voorbereiden.”

Wie vast wil beginnen met meer bewegen, krijgt na inschrijving een programma met laagdrempelige, spierversterkende oefeningen, een wandelschema en een stel fit-tips die je zelfs met je gezin of hond kunt uitvoeren.

Ook enthousiast?

Wil je ook werk maken van je goede voornemens? Wacht dan niet langer en schrijf je in voor Start to Run? Inschrijving is mogelijk tot en met 7 maart.

Bron: Atletiekunie (Barbara Kerkhof)
Foto: Start to Run

Publicatiedatum: 19-01-2015