IJstijd!

Nagenoeg elke ijsclub zorgt dat ervoor dat de ijsbaan in december helemaal klaar is voor natuurijs. In november wordt de baan onder water gezet en in de periode ervoor wordt noodzakelijk onderhoud gepleegd. Zijn er vanuit de schaatsbond nog tips waar ijsclubs aan moeten denken?

Algemene tips

Ramon Kuipers, van de afdeling Sportontwikkeling van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB): “Er zijn in Nederland tussen de zevenhonderd en achthonderd (natuur)ijsclubs. Vijfhonderd daarvan zijn er lid van de KNSB. Deze ijsclubs hebben ijsbaantjes in allerlei vormen, van een weiland tot een vennetje en van open water tot een skatebaan die met een dun laagje water wordt opgespoten.” Algemene tips zijn dus lastig te geven, al was het maar omdat de hoeveelheid water die op een weiland of skatebaan wordt gezet – en de manier waarop en wanneer dat gebeurt – varieert. “De laag water op een ijsbaan kan drie centimeter tot een meter dik zijn, met als gevolg verschil in hoe snel er ijs ligt”, laat Kuipers weten.

Jaren ervaring

Niet alleen ijsverenigingen zijn bezig met het opzetten van tijdelijke ijsbanen. Kuipers: “Het zijn bijna altijd ijsclubs, maar soms ligt het initiatief bij een gemeente, school of voetbal- of tennisvereniging.” Makkelijk is dat echter niet. “Andere partijen kunnen ijsbanen maar moeilijk realiseren zonder de expertise van een echte ijsclub en ijsmeester”, aldus Kuipers.

Via de KNSB is informatie beschikbaar over de planvorming, ontwikkeling, aanleg en onderhoud van verschillende soorten ijsbanen. Daarnaast organiseert de KNSB jaarlijks cursussen ‘Natuurijsmeester’ waar vele natuurijsvrijwilligers de eerste theoretische achtergrond krijgen voorgeschoteld. Volgens Kuipers is het nog niet zo makkelijk als het lijkt: “IJsmeester word je pas echt door er (jaren) ervaring in op te doen.” 

Meer informatie

Voor de technische aspecten is er binnen de KNSB ook een commissie Natuurijsbanen die ijsclubs ondersteunt bij praktische vraagstukken. Deze commissie is erop gericht om met name de structurele ijsbanen bij ijsclubs te realiseren. Andere partijen die een ijsbaan willen opzetten (bijvoorbeeld gemeenten of scholen), kunnen voor vragen terecht bij de lokale ijsclub of bij de KNSB.

Bron: KNSB

Foto: Flickr/CC Nicky Otten

Publicatiedatum: 17-12-2014