Smakelijk sportief: sportpizza

Ingrediënten

Pizzadeeg (let op: voor 4 pizza’s!)
200 ml halfvolle melk, lauw
400 gram tarwebloem
1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden
2 gram zout
1 teentje knoflook, fijngesneden
2 gram suiker
7 gram gist
20 ml olijfolie

Topping sportpizza (per pizza)
1 bolletje goed ontdooid pizzadeeg
70 gram geconcentreerde tomatenpuree uit blik
60 gram tomaat, in kleine stukjes
100 gram paprika, in kleine reepjes
40 gram broccoli, in kleine roosjes
40 gram champignons, in kleine stukjes
1 stengel bosui, fijngesneden
30 gram geraspte kaas 20+

Bereidingswijze

Pizzadeeg

  • Verwarm de melk tot handlauw (dat is iets warmer dan lichaamstemperatuur, voel met je vinger of het niet te heet is).
  • Doe de tarwebloem, Provençaalse kruiden, zout en knoflook in een grote beslagkom.
  • Maak een kuiltje in de bloem.
  • Doe de suiker en de gist in het kuiltje.
  • Giet de olijfolie op de bloem.
  • Giet de melk in het kuiltje en meng het geheel met de hand door elkaar.
  • Ga nu flink kneden tot je een soepel deeg hebt.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed nog flink op het aanrecht.
  • Maak het deeg tot een bol en doe het in de beslagkom.
  • Laat dit deeg op een warme plaats 30 minuten rusten en rijzen.
  • Het deeg heeft zich na 30 minuten verdubbeld in volume.
  • Nu kun je het deeg verdelen in 4 porties, deze porties kun je invriezen. Op die manier hoef je het deeg alleen maar uit de vriezer te halen als je een pizza wilt maken.

Sportpizza

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg een stuk bakpapier groter dan de pizzamaat op het aanrecht.
  • Leg de pizzabol in het midden en duw deze met de vlakke hand steeds verder plat, met een gelijkmatige druk op de vingers, tot mooi rond en heel dun.
  • Vouw de randjes naar binnen. De basispizza is klaar om gevuld te worden.
  • Bedek de bodem met een laagje tomatenpuree.
  • Verdeel de groenten over de tomatenpuree.
  • Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak de pizza in 20 minuten af.

Bereidingstijd

Pizzadeeg: circa 15 minuten en circa 30 minuten om te rijzen
Sportpizza: circa 10 minuten en circa 20 minuten afbaktijd

Voedingswaarde

(inclusief 1 portie pizzadeeg)
Energie: 550 kilocalorieën
Eiwit: 28 gram
Vet: 11 gram
Koolhydraten: 86 gram
Voedingsvezels: 7 gram

Kookweetje

Zorg voor een superdunne pizzabodem, dan is de pizza automatisch ook op z’n grootst. Gevolg: een lekker krokante bodem en een mooie verdeling van alle groenten. Wil je de pizza eiwitrijker? Gebruik dan stukjes tonijn, zalm, ham, ei of andere eiwitrijke vlees- of vissoorten als topping. Let wel op, want het vetpercentage zal hierdoor ook stijgen.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5
Foto: Michel Zoeter

Publicatiedatum: 06-10-2014