In beweging achter je bureau

James Levine voorspelt in zijn nieuwste boek Get Up! een revolutie. De toekomstige werkvloer zal het personeel uitdagen om te bewegen. De nieuwe werkomgeving bestaat uit zitballen, loopbanden en fietsdesks. Ook staan tijdens een vergadering en overleggen tijdens een korte wandeling in de buitenlucht, horen bij het nieuwe werken. Volgens Levine red je er levens mee. Hij stelt dat meer mensen sterven door lang zitten, dan door roken, kanker of aids. Werknemers die lang zitten hebben een grotere kans op hart- en vaatziektes en obesitas, beweert hij. Wetenschappelijk bewijs is er (nog) niet voor zijn claim. Jennifer Coffeng van het VU Medisch Centrum in Amsterdam gelooft dat daar snel verandering in komt. “Er is zeker een verband tussen ernstige ziektebeelden en langdurig zitten. Er wordt nu onderzoek naar gedaan om dat wetenschappelijk te onderbouwen.”

James Levine voorspelt in zijn nieuwste boek Get Up! een uiterst dynamische arbeidsomgeving. 

Geen verplichting

Coffeng draaide een project bij Delta Lloyd om de werknemers meer in beweging te krijgen. Er werden zitballen geplaatst, de printer werd een verdieping hoger gezet en er moest staand worden vergaderd. “Dat laatste riep veel weerstand op. Werknemers vroeg zich af waar ze dan met de papieren naartoe moesten. Sommigen plukten de hoge stoelen weg uit de koffiekamer. Toch is het gelukt; ze vergaderen nog steeds staand.”

Ook probeerde Coffeng Delta Lloyd zo ver te krijgen alleen werknemers met fysieke ongemakken toegang te geven tot de lift. Dat lukte niet. “Dat ging toch wat te ver. Uiteindelijk moet je de kantooromgeving zó inrichten, dat iemand onbewust meer beweegt. Het moet geen verplichting worden.”

Trappende ambtenaren

Ook op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben ze ontdekt dat het goed is om te sporten terwijl je achter je bureau zit. Ambtenaren kunnen sinds kort, terwijl ze een document of e-mail lezen, fietsen op een deskbike. Mariken Leurs, plaatsvervangend directeur Sport bij VWS zit zelf regelmatig op een deskbike. “Het is goed om geregeld een andere werkhouding aan te nemen. Door de fietsbeweging laat je je bloed actiever stromen dan in een statische zithouding.”

Op de deskbike is precies af te lezen hoeveel calorieën je verbrandt en hoeveel kilometers je hebt ‘afgelegd’. Allemaal hulpmiddeltjes om het belang van gezond leven en werken te onderstrepen. Leurs: “Voor ons is dit een mooi geval van practice what you preach.”

Afwisseling

Toch zijn er ook kanttekeningen te plaatsen bij alleen maar staand werken. Zo belemmert het de doorbloeding van de benen en vraagt het flink wat spierkracht. Staand werken kan op den duur tot voetklachten en spataderen leiden. Daarentegen kan langdurig zittend werk leiden tot bewegingsarmoede, rugklachten, overgewicht en diabetes. Het is dus het beste om af te wisselen en zowel staand als zittend te werken.

Bron: VU Medisch Centrum
Foto: Ministerie van VWS

Publicatiedatum: 26-10-2014