Tweedaagse Dam tot Damloop bij dertigste editie

Een van de deelnemers aan het evenement was Harm Klifman (62 jaar). “Door een speling van het lot deed ik mee aan de Dam tot Damloop. Mijn dochter Rozemarijn had zich samen met een vriendin ingeschreven voor de loop. Haar vriendin raakte echter een week voor de start geblesseerd, en kon dus niet meedoen. Toen mijn dochter vroeg of ik haar plaats wilde innemen, heb ik binnen 24 uur besloten mee te doen. Het ging mij vooral om het pleziertje met mijn dochter. Onderweg heb ik de tijd genomen om foto’s te maken. Zo heb ik elk bandje wat ik op de route tegenkwam, gefotografeerd. ‘Toeristisch hardlopen’ noem ik dat. Het was ontzettend leuk, maar vooral omdat ik samen met mijn dochter liep; ik wilde niet alleen die 16 kilometer lopen. Dat was echt een voorwaarde voor mij.”

 Harm Klifman en zijn dochter Rozemarijn.

Damloop by night

De nieuwe Damloop by night op zaterdagavond was een van de sfeervolle hoogtepunten van dit jubileumjaar. Het evenement groeit hiermee uit tot een tweedaags sportfestijn. Enkele duizenden lopers legden, gekleed in speciale ASICS-runningshirts, in het donker een afstand af van 4 Engelse mijl (6,4 km) door de gezelligste straten van Zaandam.

Organisator Le Champion grijpt het jubileum tevens aan om de 10 Engelse mijl op zondag verder te verbeteren. Met de komst van de Damloop by night verdwenen op zondag namelijk de 4 Engelse Mijl Damloop in Zaandam en de Run2Day Ladies Damloop in Amsterdam. Door de beide korte afstanden naar zaterdag te verplaatsen, konden tienduizend extra deelnemers de 4 Engelse mijl lopen.

Sfeer

Met deze uitbreiding van de Dam tot Damloop stonden Amsterdam en Zaandam nadrukkelijker dan ooit in het teken van het Dam tot Dam Weekend. Met ruim 16.000 wandelaars bij de Dam tot Dam Wandeltocht op zaterdag overdag, 15.000 hardlopers bij de Damloop by night op zaterdagavond, een dag later 6.000 fietsers bij de Dam tot Dam FietsClassic én 60.000 deelnemers aan de Dam tot Damloop en Mini Dam tot Damlopen, kwamen in totaal 97.000 sporters in één weekend in actie.

Jan Willem Mijderwijk, senior event manager van organisator Le Champion, laat weten dat het de intentie is om er volgend jaar ook een tweedaags evenement van te maken: “We moeten natuurlijk nog evalueren, maar deze jubileumeditie is door iedereen heel goed ontvangen. We hebben uitsluitend positieve reacties gekregen; niet alleen van de deelnemers, maar ook van de gemeenten. De Dam tot Damloop had nooit kunnen uitgroeien tot een van de grootste hardloopevenementen ter wereld zonder de geweldige sfeer die de ruim toeschouwers elk jaar weer creëren. Het evenement is dan ook niet alleen leuk voor de hardlopers zelf, maar ook voor iedereen die de unieke Dam tot Dam-sfeer wil meemaken.”

Goed doel

Het weekend was niet alleen gezellig, er werd ook een goed doel gesponsord. Dat was dit jaar, voor het tweede jaar op rij, Right To Play. Right To Play zet zich in voor het recht van ieder kind om te kunnen sporten en spelen en zorgt voor een veilige plek waar kinderen spelenderwijs belangrijke waarden en vaardigheden leren en kennis opdoen.

Onder aanmoediging van onder andere Right To Play-ambassadeur Nicolien Sauerbreij liepen bijna 350 deelnemers de 30ste editie van de Damloop voor Right To Play. Samen hebben zij een bedrag opgehaald van maar liefst 81.706 euro. Daarnaast hadden alle deelnemers aan de Dam tot Damloop de mogelijkheid om bij hun inschrijving een donatie te doen aan Right To Play. Dat resulteerde in een bijdrage van 6.125 euro.

Volgend jaar

Wil je in 2015 meedoen aan de Dam tot Damloop? Hou dan de website www.damloop.nl in de gaten. Hier vind je alle informatie over de verschillende (hardloop)evenementen van de Dam tot Damloop.

Bron: www.damloop.nl
Foto's: Le Champion/Ed Turk en Harm Klifman

Publicatiedatum: 04-10-2014